+302265082345

Κράτηση Τώρα

Η Πόλη των Δελφών

Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας.

Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

Στα δυτικά των Δελφών βρίσκεται το σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού. Κτισμένο κατά την περίοδο των πρώτων δελφικών εορτών το κτίριο βρίσκεται σε εξαιρετικά πανοραμική θέση, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και με θέα τον Παρνασσό, το χωριό των Δελφών και την κοιλάδα της Άμφισσας. Το σπίτι της οικογένειας Σικελιανού, ιδιοκτησία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, έχει μετατραπεί σε Μουσείο Δελφικών Εορτών. Το μουσείο, ανοικτό καθημερινά για το κοινό περιλαμβάνει υλικό από τις Δελφικές εορτές που οργάνωσε το ζεύγος Σικελιανού (1927 και 1930), κοστούμια από παραστάσεις αρχαίου δράματος από το θέατρο Δελφών καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ζευγαριού.

Οι Δελφοί είναι μια περιοχή με έντονο τουρισμό και έχει χαρακτηριστεί τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εκτός του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο και, στην ευρύτερη περιοχή, μια σειρά Ιερών Μονών θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Επίσης, οι Δελφοί αποτελούν σημαντικό χειμερινό προορισμό της Στερεάς Ελλάδας, βρίσκονται σε μικρή απόσταση 10 χλμ από την Αράχωβα και το Γαλαξείδι.